【聖誕玩轉挪亞方舟】聖誕老人村

又到聖誕,又到聖誕,每區嘅商場都有好多唔同活動!今個聖誕,芊嶠就去到挪亞方舟返工,做個見習聖誕老人。佢要挑戰「螢光聖誕大歷險」嘅多項考驗眼界和身手嘅任務、經營「童夢聖誕市集」嘅小店並炮製精緻可口嘅甜點以及接受「鹿車飛馳天地」嘅駕駛特訓等。

首先,介紹兩大精選活動推介:「螢光聖誕大歷險」訓練準繩的眼界及敏捷的身手 及「童夢聖誕市集」體驗營運店舖的樂趣,學習待人接物的訣竅。

【七大見習活動】逐一挑戰升級為聖誕老人!「螢光聖誕大歷險」,小小見習聖誕老人的首要任務就是到螢光秘密基地受訓,適應漆黑的環境,並練成準繩的眼界以及敏捷的身手。

Zone 1︰挑選鮮艷奪目的螢光飾物打造專屬「螢」像。

Zone 2︰踏上螢光電動單車,接受測試體能。

Zone 3︰操作迷你起重機,訓練技術吊起螢光小禮物。

Zone 4︰以「螢」格玩具槍錨準目標,進行射擊練習 (建議年滿8歲之兒童參加,8歲以下之兒童建議由家長陪同參加)。

Zone 5︰手執份量十足的保齡球,完美擊倒位於賽道終端的巨型螢光保齡球樽。

Zone 6︰於螢光留言牆記錄參與「螢光聖誕大歷險」的感受或寫下聖誕祝願鼓勵句語。

在「童夢聖誕市集」,見習聖誕老人將主理糖果、爆谷、冬甩、窩夫及手作等小店,親手包辦製作甜點、招待客人等大小事務,合力打造首個由小朋友營運的聖誕市集!小小見習聖誕老人可以體驗經營店舖嘅樂趣,更能學習待人接物嘅技巧,並可將自己炮製嘅甜品帶回家品嚐,別具意義。

【聖誕薄餅工房】薄餅是聖誕派對必備嘅食物之一,作為見習聖誕老人,當然要到「聖誕薄餅工房」偷師學藝,然後與親朋摰愛分享自製嘅窩心滋味。

工房導師將教授小朋友運用創意製作以聖誕樹為造型嘅薄餅,並配上色彩繽紛的食材作點綴,賣相精緻且富有心思。

【窩夫店】用心製作一塊窩夫,再剪裁一下,加埋眼睛和鼻子,就可以變成可愛小鹿,客人收到一定會份外驚喜!

【爆谷店】自己一手一腳製爆谷,看似容易,其實都要考工夫,把爆谷裝落靚靚筒內要包裝好,客人一定十分滿意。

【糖果店】根據客人嘅喜好,幫客人一手一腳夾糖果,糖果七彩顏色,希望收到嘅客人會開心歡喜。

【冬甩店】根據客人想要嘅口味,去製作一棵美美的冬甩,客人自己享用或送禮都可以。

【DIY店】親手選自己喜愛嘅配飾,再放入玻璃瓶內佈置一番,仲會配埋變色搖控,回家加水在玻璃瓶內,效果更靚。

【未來聖誕郵箱】聖誕老人一直肩負為小朋友達成願望的重大使命,那麼自己的盼望有否實現呢?

小小見習生將於精美的聖誕卡寫下目標和冀許,投進「未來聖誕郵箱」,寄給未來的自己!他們來年會收到這張聖誕卡,回顧所許嘅心願成真與否。

【鹿車飛馳天地】提到聖誕老人派送禮物嘅最佳夥伴,當然非鹿車莫屬吧!來到「鹿車飛馳天地」,見習聖誕老人會接受密鑼緊鼓的駕駛特訓,騎著小鹿車穿梭,體驗馳騁的快感,並從中學習駕駛鹿車的技巧,才能與最佳夥伴暢順無阻地完成禮物派送嘅任務。

**「鹿車飛馳天地」只適合身高80厘米至140厘米、3歲或以上之小童;每輛車只可載一位小童,盛載量不得超過88磅。

【啤啤熊製作室】派送禮物後,見習聖誕老人可到「啤啤熊製作室」親手製作屬於自己的聖誕禮物!

透過發揮創意思維,為熊仔設計獨一無二的形象,揀選型格醒目嘅服裝,並帶它歸家同渡溫馨嘅節日時光。

【聖誕老人畢業拍照區】經過連串指定的訓練和任務,參與見習嘅小朋友都可順利晉升為聖誕老人!來到「聖誕老人畢業拍照區」,他們將獲頒畢業證書以作嘉許,更可穿著聖誕老人服飾拍照留影,記錄滿載喜悅嘅時刻。

**「童夢聖誕市集」嘅所得收益在扣除成本後,將撥捐予慈善機構 Rainbow Foundation,向參加者傳遞分享嘅訊息。

===================

挪亞方舟「玩轉聖誕老人村」活動指引

日期:2018年12月8日至2019年1月1日 (逢星期六、日及公眾假期)
時間:上午10時至下午6時
地點:香港新界馬灣珀欣路33號
查詢電話:3411 8888
網站:詳情請參閱 http://www.noahsark.com.hk
入場費:凡進入挪亞方舟人士需繳付入場費,成人 HK$168,小童及長者 HK$138 (每位 3-11 歲小朋友會有$80遊戲券)

活動收費 (遊戲券):窩夫店、爆谷店:$20 遊戲券;聖誕薄餅工房、糖果店、冬甩店、DIY店:$40 遊戲券。

活動收費 (現金):啤啤熊公仔 ($100/個);醒目服飾 ($120/套)。

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: